Anasayfa – Üretim
Ürün Adı | UDP İçeriği İşlem Görmemiş Ürünlerde (By-pass İçeriği) | UDP İçeriği (%) 130 C. Ekspander İşlemi Görmüş Ürünlerde (By-pass İçeriği) |
---|---|---|
Tahıllar | %10-20 | %25-35 |
Soya | %10’dan düşük | %25-35 |
Soya Küspesi (% 44’lük) | %35-45 | %45-50 |
Kolza Küspesi | %25-35 | %35-45 |
Expeller Kolza | %25-30 | %40-45 |
Buğday Gluteni | %25-30 | %30-40 |
Yüksek süt verimi
Düzenli döl verimi
Sürdürülebilir hayvan sağlığı
Sabit kondisyon ile aşırı canlı ağırlık kaybının önlenmesi mümkündür.
Yüksek ısı sayesinde Salmonella,E.Coli,Küf ve Koliform Grubu mikroorganizmaların zararlı etkileri yok denecek duruma getirilir.
Yapılan çalışmalar Ekspander teknolojisinin % 20 vitamin & mineral kaybı oluşturduğunu göstermiştir.Ancak BOY YEM ürünlerinin % 50 Arttırılmış vitamin & mineral katkısı ile bu eksiklik fazlası ile giderilmişt
Ekspander’in fiziksel etkilerini daha iyi bir şekilde anlatabilmek için önce basit bir ifadeyle bu etkiyi betimlemek gerekir. Ekspander işlemine tabii tutulmamış yemler bir mısır tanesine benzer. Ekspander uygulamasına optimum proses ve ortamlarda tabii tutulan yemler ise patlamış mısıra benzemektedir.
Ekspander uygulaması esnasında uygulanan ısıl işlem (90-150 oC) ile birlikte hammaddelerin yapısında bulunan bağlar gevşer ve temel taşlar birbirinden uzaklaşmaya başlar. Çıkış başlığına yaklaştıkça artan basınçlı ortamdan sonra (10-80 bar) bir anda 1 atmosferlik basınca çıkan ürünlerde tabiri yerindeyse bir patlama gerçekleşir ve kıvamlı bir hamur haline gelirler.
Ekspander uygulaması ile yemlerde meydana gelen nişasta jelatinasyonu her ne kadar kimyasal bir etki olsa da bu kısımda bu kimyasal etkinin neden olduğu fiziksel bir etkiyi belirtmek gerekir. Nişasta jelatinizasyon ile hamurlaşan yem en az kayıp ile daha iyi peletlenebilmektedir.
(Sadece pelet presi kullanımı ile nişasta oluşumu 20 birim iken, expander ile bu oran verilen ısıya bağlı olarak 50 ve 63 birim seviyelerine çıkmaktadır. Pelet presi kondisyonerinde verilebilecek ısı en fazla 80-85 derece iken expander da bu ısı 110-120 derecelere çıkabilmektedir.)
Ekspander teknolojisi sayesinde sadece By-pass oranı artmaz.By-pass içeriğinin sindirilmesi de;Tahıl karışımlarında % 5 protein karışımlarında % 4 arttığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.(Auran 1998)
Ekspander yemlerinin biyolojik, kimyasal etkilerini ve diğer yemlerden farkını özetlemek gerekirse; Ekspander
* By-pass protein oranını arttırır
* By-pass yağ oranını arttırır
* By-pass nişasta oranını arttırır
* Mısır nişastasının toplam hazmolabilirliğini en az %10 arttırır
* Nişasta jelatinizasyonunu arttırır
* Nişasta jelatinizasyonunu arttırdığı için nişastadan gelen enerji oranında artar
* Selülozun sindirilebilirliğini arttırır
* Yemin sindirilebilirliğini arttırır
* Glikozun yararlanabilirliğini arttırır
Dünya genelinde giderek artan kaliteli hammadde fiyatları ve kaliteli yemlere olan ihtiyaç, karlılık için hayvansal işletmeleri ve müşterilerine kaliteli yemleri en uygun fiyatlarla sunmak için yem üreticilerini farklı yollar arayışına itmiştir. Ekspander teknolojisinin hammaddeleri işleme teknikleri ile düşük fiyatlı hammaddelerden yüksek kalitede yem elde edilebilmesini sağlayan etkileri ile büyük bir ihtiyaç kitlesine hitap etmektedir. Bu özelliği ile ülkemiz hayvancılığına ve değerlerine önemli katkılar sağlayabileceğini düşündüğümüz Ekspander teknolojisi, doğru kullanıldığında ve ruminant hayvanlar için kaliteli kaba yemler ile desteklendiğinde elde edilecek başarı, karlılık ve ülke ekonomisine olumlu etkileri olacaktır.
Boyyem, yenilikçi teknolojiler ve kaliteli hammaddelerle sektöre değer katar. Amacımız, güveni hak etmek ve sürdürülebilir başarıyı sağlamak.
İletişime geçin